
Marcus Rashford
- Født: 31/10-1997 (27 år)
- Nationalitet: England
- Højde: 180 cm
- Vægt: 70.0 kg
- Position: Attacker
- Trøje #: 9
- Nuværende klub: Manchester United

-
25
Kampe (heraf 9 ⬆️) -
1.373
Minutter -
7
Mål ⚽️ -
7
Assists 🎯 -
🟨 2 • 🟥 0
Kort -
7
Rating ⭐️
Marcus Rashford, født 31. oktober 1997 i Manchester, er en engelsk professionel fodboldspiller, der siden barndommen har haft sin fodboldmæssige opdragelse i Manchester United og siden februar 2016 været en fast del af klubbens førstehold, samtidig med at han har repræsenteret det engelske landshold fra maj samme år. Rashford er først og fremmest kendt som angrebsspiller, oftest placeret som venstre kant eller frontangriber, og han debuterede med spektakulær øjeblikkelig målscoring både i Europa League, Premier League, Manchester-derbyet, EFL-Cup og Champions League. Uden for banen har han opnået stor anerkendelse for sociale indsatser mod børnefattigdom, hjemløshed og sult, hvilket bl.a. har udløst en MBE-orden og en æresdoktorgrad fra University of Manchester.
Tidlige år og familie
Marcus Rashford voksede op i bydelene Fallowfield, Withington og Wythenshawe i det sydlige Manchester i en arbejderklassefamilie, hvor moderen Melanie Maynard som enlig forsørger tog flere småjobs og af og til sprang måltider over for at sikre, at børnene fik mad. Rashford har jamaicanske rødder på faderens side og kittitianske rødder på moderens side, idet hans mormor er født på øen Saint Kitts. Han har to brødre, Dwaine og Dane, som senere er blevet hans professionelle repræsentanter, samt to søstre, Chantelle og Claire. Derudover er han fætter til midtbanespilleren Lois Maynard.
I skoletiden gik Rashford på Ashton-on-Mersey School tæt ved Manchester Uniteds træningsanlæg i Carrington, hvor akademispillere siden 1998 har fulgt undervisning. Han læste til en BTEC National Diploma in Sport, men det var den daglige fodbold, der definerede barndommen. Allerede som femårig meldte han sig ind hos Fletcher Moss Rangers og stod i mål med Tim Howard som idol, før han blev rykket længere frem på banen. Akademichefen Dave Horrocks husker, at Rashford befandt sig på „et helt andet niveau“ end jævnaldrende, hvilket trak opmærksomhed fra adskillige talentspejdere. Som syvårig valgte han – efter en prøvetræningsuge hos Manchester City – at tilslutte sig United, hjulpet i beslutningen af sine brødre. Siden blev han som 11-årig den yngste, der nogensinde var udvalgt til klubbens Schoolboy Scholars-program, og han trænede i bure med ældre spillere som Paul Pogba og Jesse Lingard.
Udvikling i Manchester Uniteds ungdomssystem
Rashford rykkede støt gennem Uniteds årgange, var med til at blive nummer to ved Marveld-turneringen i 2012 for U15-hold og blev i 2014 udpeget af The Guardian som klubbens mest lovende talent. I 2015 scorede han flittigt i både U18-Premier League og UEFA Youth League, blev udnævnt til anfører af Nicky Butt og fik i november samme år første gang plads på Louis van Gaals Premier-League-bænk. 21. november 2015 mod Watford bar han nummer 39 – Van Gaal krævede et „ni-tal“ i trøjenummeret til angribere – og måneden efter afviste United et lejeophold i Crewe Alexandra, fordi reserveholdstræner Warren Joyce mente, Rashford var tæt på seniorgennembruddet i egen klub.
Klubkarriere
2015–16 – sensationelt gennembrud
Den 25. februar 2016 blev Rashford kastet ind fra start mod Midtjylland i Europa League-returopgøret, fordi Anthony Martial blev skadet under opvarmningen. 18-årige Rashford kvitterede med to mål i anden halvleg; dermed slog han George Bests klubrekord som yngste europæiske målscorer for United. Tre dage senere gentog han bedriften med endnu to mål og en assist i Premier-League-debuten mod Arsenal. Yderligere fulgte sejrsmål i Manchester-derbyet, en nøglerolle i FA-Cup-finaletriumfen over Crystal Palace og sæsonafslutning på 8 mål i 18 seniorkampe.
2016–17 – etablering og europæisk pokal
José Mourinho gav sommeren 2016 Rashford trøje 19. Selvom Zlatan Ibrahimovićs ankomst betød hyppige indhop fra bænken, leverede Rashford afgørende scoringer: bl.a. ude mod Hull City dybt i tillægstiden, i ligaen mod Leicester City og med et overtidstræffer i Europa-League-kvartfinalen mod Anderlecht. Sæsonen kulminerede med 2-0-sejr over Ajax i Stockholm, hvor United sikrede klubbens første Europa League-trofæ. Med 53 optrædener var Rashford den mest benyttede United-spiller den sæson.
2017–19 – stabil individuel fremgang og trøje 10
I 2017-18-sæsonen scorede han i Champions-League-debuten mod Basel og vandt i oktober 2017 tredjepladsen i Golden Boy-afstemningen. Under Ole Gunnar Solskjær, der overtog som midlertidig manager i december 2018, rykkede Rashford centralt i angrebet og udviklede sig markant: han blev Premier-League-Månedens Spiller i januar 2019, rundede 150 United-kampe som fjerdeyngste spiller i klubbens historie og bragte på straffespark United forbi Paris Saint-Germain i Champions League-ottendedelsfinalen i marts 2019. Før 2018-19-sæsonen arvede han trøje 10 efter Ibrahimović – et nummer tidligere båret af Sheringham, van Nistelrooy og Rooney.
2019–21 – målrekorder trods skader
1. juli 2019 underskrev Rashford en fireårig kontraktforlængelse. Han åbnede 2019-20 med to mål mod Chelsea og nåede 22 sæsonscoringer, inden en dobbelt træthedsbrud i ryggen i januar 2020 sendte ham ud i flere måneder. Efter coronapausen kom han tilbage og nåede sit hidtil bedste ligatotal på 17 mål. I 2020-21 scorede han hattrick som indskifter mod RB Leipzig, passerede milepælen 50 Premier-League-mål som tredje-yngste United-spiller og kæmpede samtidigt med skulder- og fodskader, som han først fik opereret i sommeren 2021.
2021–22 – operation, formdyk og sene matchvinder-mål
Efter skulderoperationen missede Rashford sæsonstarten, men nettede i comeback-kampen mod Leicester City i oktober 2021. I januar 2022 sørgede han med sit fjerde overtidsscoring i Premier-League-historien for 1-0-sejr over West Ham, hvilket gjorde ham historisk som ligaens mest produktive „last-minute-matchvinder“.
2022–23 – tilbage i topform under Erik ten Hag
Med den nye manager Erik ten Hag fik Rashford igen frihed både som central angriber og venstre kant. Han scorede mod Liverpool, lavede to mål mod Arsenal, nåede sit klubmål nummer 100 i oktober 2022 og blev flere gange kåret til Månedens Spiller i Premier League. I januar 2023 slog han Dennis Violletts 64-årige rekord ved at score i ni hjemmekampe i træk, og i februar scorede han finalemålet, der sikrede League Cup-sejr over Newcastle. Sæsonen endte på 30 klubmål – første United-spiller over 30 siden Robin van Persie i 2012-13 – og han modtog både Sir Matt Busby-prisen og titlen Players’ Player of the Year.
2023–25 – ny kontrakt, uens præstationer og udlån
18. juli 2023 skrev Rashford under på en femårig aftale til omkring 325.000 £ om ugen. Sæsonen 2023-24 blev dog præget af perioder med formsvigt, et rødt kort mod FC København i Champions League og intern disciplinærstraf for at komme for sent til et møde. Han sluttede sæsonen med 8 mål i 43 kampe, men var del af FA-Cup-triumfen i juni 2024. Efter trænerskifte til Ruben Amorim i oktober 2024 fulgte en periode med fravalg, og 2. februar 2025 blev Rashford udlejet til Aston Villa resten af 2024-25-sæsonen, hvor han åbnede målkontoen med to scoringer i FA-Cuppen mod Preston og et ligamål mod Brighton.
Landskampskarriere
Ungdomslandshold
Rashford deltog sporadisk på det engelske U16-hold i 2012 og fik som U20-spiller debut tre uger efter sin United-debut i 2016. I september 2016 lavede han hattrick for U21 mod Norge og blev rost af Gareth Southgate for sin ydmyghed.
A-landsholdet 2016–18 – de første slutrunder
Efter otte klubmål på forårshalvåret 2016 fik Rashford seniordebut for England 27. maj 2016 mod Australien og scorede efter tre minutter, yngste engelske debutmålscorer nogensinde. Han kom med til EM 2016 som turneringens yngste spiller og i 2018 til VM i Rusland, hvor England sluttede som nummer fire; Rashford scorede blandt andet kvalifikationsmålet mod Slovakiet i september 2017.
2018–21 – Nations League og EM-finale
I Nations League-åbningen september 2018 scorede han mod både Spanien og Schweiz, og han nettede igen i oktober i Sevilla. England nåede Nations-League-bronze i 2019. Under EM 2020 (spillet 2021) blev Rashford skiftet ind i finalens afsluttende minutter og ramte stolpen på Englands tredje straffespark; efterfølgende blev han udsat for racistiske overgreb online, hvilket affødte stor offentlig støtte og en hurtig restaurering af et Rashford-mural i Withington.
2022–23 – VM-comeback og tre mål i Qatar
Manglende form kostede landsholdsudtagelser i første halvdel af 2022, men hans stærke efterår med United gav plads i VM-truppen til Qatar. Han scorede efter blot 49 sekunder som indskifter i åbningskampen mod Iran, hvilket er det tredjehurtigste VM-mål af en indskifter, og fulgte op med to mål mod Wales. Dermed blev han den anden United-spiller efter Bobby Charlton med mindst tre engelske mål ved en VM-slutrunde.
Spillestil og udvikling
Rashford kan benyttes både centralt og på fløjene, men foretrækker venstre side, hvorfra han kan trække ind i banen og afslutte med højre. Takket være ungdomsår som midtbanespiller har han bevaret evnen til at falde ned i banen og igangsætte angreb. Trænere som Paul McGuinness, Warren Joyce og Ole Gunnar Solskjær har fokuseret på hans tempo, løbemønstre bag modstandernes forsvar samt den kolde afslutningsevne, der er blevet sammenlignet med Ruud van Nistelrooy. José Mourinho og Gareth Southgate har påpeget, at han ikke er en klassisk „målstation“, men en bevægelig angriber, der er mest frygtindgydende, når han kommer fra siderne. Under Erik ten Hag har han forbedret sit hovedspil og fysik i duellerne. Siden 2022 er hans „pege-på-tindingen“-jubel blevet et bredt anerkendt symbol på mental fokus.
Filantropi og samfundsaktivisme
I oktober 2019 lancerede Rashford „In the Box“ sammen med stormagasinet Selfridges for at give nødpakker til hjemløse over julen. Corona-nedlukningen i 2020 fik ham til at indgå partnerskab med fødevare-ngo’en FareShare; målet om 400.000 måltider blev hurtigt mangedoblet, og kampagnen rejste over 20 mio. £. I juni 2020 skrev han et åbent brev til regeringen, som førte til en historisk kovending: gratis skolemad blev forlænget hen over sommeren for 1,3 mio. børn. Han stiftede siden Child Food Poverty Task Force, sikrede næsten 400 mio. £ i statslig støtte til udsatte familier og fik over 1 mio. borgere til at underskrive en petition om permanent støtte. Resultaterne udløste en bred vifte af hædersbevisninger, herunder MBE-ordenen, FIFA Foundation Award, en plads på Time 100 Next-listen og en æresdoktorgrad fra University of Manchester.
Rashford har yderligere engageret sig i læsekampagner gennem en bogklub i samarbejde med Macmillan, hvor han udgiver motiverende børnebøger – førsteskriften „You Are A Champion“ modtog prisen som Årets Bog ved British Book Awards 2022. Sammen med stjernekokken Tom Kerridge har han lanceret gratis videolektioner med budgetvenlige opskrifter, så familier kan lave nærende retter for få pund.
Statistik (udvalgte hovedtal)
- Førsteholdskampe for Manchester United: over 380 officielle kampe med mere end 130 scoringer (status december 2024).
- Premier-League-mål: passeret milepælene 50 mål (december 2020) og 100 United-mål i alle turneringer (oktober 2022).
- Landskampe for England: over 60 optrædener og 17 mål (status marts 2024).
Meritter og hædersbevisninger
Klub
- Manchester United: 2 × FA Cup (2015-16, 2023-24), 2 × EFL Cup (2016-17, 2022-23), FA Community Shield 2016, UEFA Europa League 2016-17.
Landshold
- England: EM-sølv 2020, Nations League-bronze 2019.
Individuelt (udvalg)
- Jimmy Murphy Young Player of the Year 2015-16.
- Premier-League-Månedens Spiller: januar 2019, september 2022, januar 2023, februar 2023.
- Sir Matt Busby Player of the Year og Players’ Player of the Year 2022-23.
- PFA Merit Award 2020, FIFA Foundation Award 2020, The Guardian Footballer of the Year 2020.
- MBE (Member of the Order of the British Empire) 2020.
- Æresdoktor ved University of Manchester 2021.
Rekorder og milepæle
- Yngste Manchester-United-spiller til at score i europæisk turnering: 18 år 117 dage.
- Yngste målscorer i sit første Premier-League-startopgør for United: 18 år 120 dage.
- Yngste derbymålscorer i Premier-League-æraens Manchester-derby: 18 år 141 dage.
- Yngste engelske landsholdsspiller til at score i sin debutkamp: 18 år 208 dage.
- Flest Premier-League-sejrsmål i overtiden (4).
Marcus Rashford fremstår således ikke blot som en af sin generations mest markante angribere, men også som et forbillede, der har udnyttet sin sportslige platform til at skabe varige sociale forbedringer og sætte fokus på spørgsmål, der rækker langt ud over fodboldens grænser.